sales@dievision.nl
Gasstraat-Oost 48, 5349 AV, Oss, Nederland

"POLYTOP MX" Verpakkingsmanagement september 2011

VERPAKKINGSMANAGEMENT 9 | 2011

Nieuwe generatie uitdrukmateriaal: ‘minder klachten, minder kosten en probleemloze runs’ Polytop MX geeft stansvormen kwaliteitsimpuls PolyMX ontwikkelde een kunststof uitwerpmateriaal voor stansvormen dat stansvormbouwers en papier- en kartonproducenten met gejuich hebben ontvangen. De merkartikelfabrikanten levert het probleemloze runs op de verpakkingslijnen op, vertellen de gebruikers van het materiaal.

Hoe een innovatie ver van de merkartikelfabrikanten, bij een toeleverancier van een toeleverancier, de verpakkingslijnen bij de food- en nonfoodindustrie ten goede kan komen, blijkt wel uit de vinding  an PolyMX in Genderen. Het bedrijf, opgericht in 2000 door Cees van Golverdingen, ontwikkelde de afgelopen jaren een kunststof uitwerpmateriaal voor stansvormen, dat de naam Polytop MX draagt. Het is, hoewel het duurder is dan de conventionele uitwerpmaterialen, met enthousiasme ontvangen door stansvormfabrikanten en papier- en kartonproducenten, omdat het de kwaliteit verbetert en kosten bespaart. Directeur Cees van Golverdingen en marketing- en communicatiemanager Melissa van Golverdingen vertellen over het nieuwe materiaal. Bij het gesprek waren ook Andrew Powell, technisch specialist van stansvormenproducent DieVision, en Renato Mediati, bij VPK Packaging verantwoordelijk voor technical support, aanwezig om hun praktijkervaringen toe te lichten.

Stansvormenbouwer klopt aan. Van Golverdingen begon met PolyMX, na een jarenlange ervaring in de lijmindustrie. Aanvankelijk maakte het bedrijf alleen producten voor de hippische sport. Later kwamen er ook oplossingen voor de bouw- en machine-industrie en voor de maritieme sector. In 2004 kreeg PolyMX bezoek van een specialist uit de stansvormenindustrie. Deze ervaren stansvormenbouwer wilde graag een oplossing voor de berubbering van stansvormen die het materiaal uitdrukken. Hij had problemen met de beschikbare kwaliteit, maatvastheid en wisselingen van hardheid. Van Golverdingen: ‘Daarmee zijn we aan de slag gegaan. In 2006 hebben we de eerste monsters afgeleverd en in 2007 zijn wij de markt opgegaan. Inmiddels heb ik de hele wereld afgereisd om Polytop MX overal te introduceren. We zijn dit jaar actief in 15 landen, die we rechtstreeks beleveren.’ Het familiebedrijf werkt momenteel met zes personen waarvan drie familieleden. Inmiddels wordt er gezocht naar twee nieuwe productiemedewerkers om de groei aan te kunnen. Van Golverdingen: ‘Het is geen doel op zich om heel groot te worden. Polytop MX wordt ook niet aan iedere stansvormenbouwer geleverd. We zijn selectief en willen alleen met die partijen samenwerken die een partnership aan willen gaan. Men moet in het product willen investeren.

Enthousiaste reacties Een paar jaar geleden kwam PolyMX in contact met stansvormenfabrikant DieVision en met  golfkartonfabrikant VPK Packaging. Andrew Powell, technisch specialist van DieVision: ‘Wij waren enorm enthousiast en hebben samen met onze klant VPK meteen een test gedaan. We zagen al snel dat dit de oplossing was voor veel problemen. De technische ondersteuning van PolyMX gaf ons vertrouwen. Bij ons gaat het maken van een stansvorm nu veel makkelijker in een constante kwaliteit en ook wij krijgen minder klachten. De slijtvastheid en de constante kwaliteit van Polytop MX zijn de sterke punten. De hardheid is constant. Het mooie is dat er voor iedere hardheid een bepaalde kleur is. Daardoor kunnen we bij het maken van een stansvorm in één oogopslag zien of die goed is opgebouwd. We weten ook zeker dat er geen hoogteverschillen zijn. De iets hogere prijs is geen probleem, aangezien onze klant de investering gemakkelijk terugverdient, doordat zij veel  sneller met een constantere snelheid kan draaien en geen klachten meer ondervindt.

Sneller en beter. Renato Mediati van VPK beaamt wat Powell zegt: ‘Het grote voordeel voor ons is dat we veel hogere snelheden kunnen halen. Bovendien wordt de levensduur van de stansvormen en de kwaliteit van het eindproduct hoger. Dit laatste betekent minder klachten van onze klanten. Een veelvoorkomend probleem is dat de binnenliners scheuren. Ook bij VPK was dit een veelgehoorde klacht wat in de  praktijk betekende dat onze klanten problemen hadden op de verpakkingslijn. Die klachten zijn nu voorgoed voorbij. We gebruiken bij rotatiestansen alleen nog maar Polytop MX. Het scheelt ons onderhoudskosten en ontevreden klanten en we werken ook nog eens sneller.’ We hebben bij één van onze roterende vormen een materiaalbesparing kunnen realiseren van circa 25.000 euro op jaarbasis, doordat er minder  stansafval is. Bij deze vorm hadden wij voorheen veel meer afvaltolerantie aan de randen nodig, dankzij Polytop MX is dat nu beduidend minder. Uiteraard varieert de besparing per order, maar één ding staat vast en dat is dat wij dankzij Polytop MX zowel materiaalbeparingen alsmede tijdwinst behalen in de productie.

Oplossing voor gerecycled karton In de huidige markt worden bij golfkarton steeds lagere gewichten toegepast en dat komt de kwaliteit niet ten goede. Juist daarom is dit nieuwe uitwerpmateriaal zo veelbelovend. Lastige golfkartonsoorten kunnen nu toch kwalitatief hoogwaardig worden afgewerkt. Uiteindelijk komt dat alle partijen ten goede. Melissa van Golverdingen: ‘In feite is dat een stukje duurzaamheid. Er is minder transport en minder materiaalverlies, de stansvormen hebben een langere levensduur en bovendien zorgt het ervoor dat er gerecycled karton kan worden gebruikt.’

Gerard Molenaar

www.polytopmx.eu / www.vpk.nl / www.dievision.nl

[singlepic id=80 w=320 h=240 float=none]
v.l.n.r.: Melissa van Golverdingen, Renato Mediati, Andrew Powell en Cees van Golverdingen

envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram